SAŽP: Vyhlásili nominácie na Cenu Slovenskej republiky za krajinu

16.08.2012 Bratislava

Bratislava 16. augusta (TASR) - Slovenská agentúra životného prostredia (SAŽP) dnes zverejnila nominácie na Cenu Slovenskej republiky za krajinu. Do finálového výberu sa dostali štyri projekty, dva z nich sa týkajú horehronskej obce Čierny Balog.

Ako TASR informovala ekologička Lucia Vačoková z SAŽP, ocenenie môže v tomto roku získať projekt občianskeho združenia TATRY "Program obnovy krajiny v podtatranskom regióne (2000–2012)", takisto mesto Pezinok za "Vinohradnícky náučný chodník" a dva projekty z Čierneho Balogu. "Ide o projekt, ktorý sa týka záchrany, obnovy a prevádzky Čiernohronskej železnice v Čiernom Balogu a projekt lesníckeho skanzenu v tejto obci," spresnila Vačoková.

Projekty budú prezentované a obhajované v septembri pred odbornou komisiou. "Nominovaní kandidáti predstavia projekty a zodpovedajú na otázky odbornej komisie," uviedla Vačoková. Odborná komisia ich bude posudzovať z hľadiska komplexnosti a celkového prínosu v starostlivosti o krajinu. "Projekty bude porota hodnotiť na základe vzorovosti, príkladnosti a udržateľnosti týchto aktivít, ale aj na základe kvality predložených podkladov."

Meno laureáta tohtoročnej ceny bude známe v novembri, keď sa uskutoční aj slávnostné vyhlásenie výsledkov. Národný laureát Ceny Slovenskej republiky za krajinu 2012 získa národnú nomináciu na účasť v Cene Rady Európy za krajinu 2013.

Laureátom prvého ročníka Ceny Slovenskej republiky za krajinu (2010) sa stala Nadácia Ekopolis, ktorá úspešne obstála aj v medzinárodnom zápolení a získala špeciálne ocenenie medzinárodnej poroty Landscape Award of the Council of Europe 2011.

Cena SR za krajinu sa udeľuje každé dva roky. Cieľom je oceniť aktivity smerujúce ku kvalitnej a udržateľnej starostlivosti o krajinu. Oprávnenými kandidátmi na ocenenie sú miestne a regionálne samosprávy, združenia miestnych a regionálnych samospráv (mikroregionálne partnerstvá), cezhraničné združenia miestnych a regionálnych samospráv spoločne spravujúce krajinu a mimovládne organizácie.
 

Vyberte región